U nás na farmě

Zima a sádlo

IMG_1175

Dorazila zima. Naštěstí jen mírná, ale stejně je pod nulou skoro celý den. Ale je to fajn, už se neboříme po kolena v blátě a všude kolem je bílo. Jen ten ledový vítr profukuje víc, než je příjemné.

A taky došlo sádlo ve sklenicích, tak nezbývá než roztopit sporáček ve venkovní kuchyni. Dan nakrájel dva velké hrnce a já teď musím míchat a míchat. A když už tak stojím u rozpáleného sporáku, smažím si k tomu bramboráky. Doma to nejde, to je pro samý kouř v kuchyni neviditelno, ale takhle venku to nevadí. A navíc ta rozpálená plotna tak nějak dává plackám úžasnou chuť. 

IMG_1149IMG_1147IMG_1151IMG_1155

Kravám v mrazu taky dost chutná. Spořádají toho víc, než na pastvě. Asi musí v tom mraze víc topit, ale tahle teplota jim vyhovuje úplně nejvíc a je to na nich vidět. Jsou to naše zlatíčka, spokojeně přežvykují a koukají, jestli bude zase nějaký mačkaný ječmen na přilepšenou. Zkraje týdne bylo méně mléka, ale teď už to zase dohnaly, nikdy nepochopím, jak to regulují.

Tak se těšíme na druhou adventní neděli.

 

Blíží se advent

První adventní neděle je letos už v listopadu, vlastní pozítří, takže zima je za rohem. Vlastně už je tady, tento týden poprvé pořádně mrzlo, až na minus 6. Zkontrolovali jsme vodu a docela se nám ulevilo, izolace a vyhřívání napaječek fungují. Členky našeho týmu dojnic mají vodu ve stáji, tam by mohla zamrznout až při pořádných mrazech trvajících celý den, ale roční jalovičky a volci i letos narozená generace chdoí pít k venkovním napaječkám a ty se musí vyhřívat. Seno je pod střechou nebo aspoň pod kvalitními plachtami a zdá se, že šmakuje, aspoň tedy podle tempa, jakým mizí z krmných stolů. Na pastvu se sice ještě pořád dá vybíhat, ale už se tam toho moc nenajde, o to víc chutná seno.

Proti loňskému roku mají krávy chlupatější vemena a delší srst, to prý znamená, že bude tuhá zima, tak uvidíme. Zatím se ochlazení projevilo jen menším objemem mléka, ale to je tak vždycky po přechodu na krmení senem.

 

 

Čerstvé hovězí

Byl to trochu kvapík, ale nakonec jsme zvládli všechno čerstvé hovězí z mladých volků rozporcovat, vakuově zabalit a rozdělit do balíčků o váze 5kg. Rozvezli jsme většinu ještě za čerstva a někteří si ještě rychle objednali druhou dodávku. Některých partií bylo víc, takže jsme zbytek zamrazili pro ty, co už čerstvé nestihli. Další příležitost bude nejspíš za rok, ale to, co ještě máme, to si můžete objednat pod položkou AKCE. A tak se po týdnu masa zase naplno vrháme do sýrů.

 

Stránka 1 z 1 - 3 položek celkem