Vepřový bok - bůček (cena za kg)

 
 

Přední část boku se nachází v přední části hrudní stěny pod plecí. Dělí se na přední žebra neboli hrudí a bůček neboli pupek. Maso obsahuje vysoký podíl tuku a hodí se pro celou řadu kuchyňských úprav.

 

Dostupnost Skladem (> 3 kg)
Kód produktu 31.17
Kategorie Vepřové maso a výrobky
 

Vepřový bok je výrazně prorostlý tukem – jeho podíl v mase se pohybuje okolo 20 %. Maso mladších kusů se vyznačuje jemnou strukturou, s vyšším věkem je vláknitější. 

Bůček se výtečně hodí k pečení a grilování, a to jak vcelku, tak pokrájený na plátky. Připravit jej lze společně s žebry, které masu dodají výraznější chuť, ale běžné je i samostatné použití. Před úpravou se maso často nakládá do pikantních marinád, například z piva, medu, zázvoru a různých druhů koření. Oblíbené je také v uzené podobě, vykostěný bůček se používá k výrobě slaniny. Rozkrojený na plát se hodí na přípravu rolády.