Vepřová pečeně - kotleta (cena za kg)

 
 

Vepřová pečeně se nachází z obou stran podél páteře mezi kýtou a krkovičkou. Setkat se s ní můžete také pod názvem karé, hřbet, kotleta nebo pečínka. Poskytuje velmi chutné a poměrně libové maso, které se skvěle hodí na minutky.

Dostupnost Skladem (> 3 kg)
Kód produktu 31.13
Kategorie Vepřové maso a výrobky
 

Vepřová pečeně má tvar podlouhlého válečku a dělí se na přední a zadní část. Obě se vyznačují poměrně nízkým obsahem tuku okolo 5 % (po odstranění hřbetního sádla), na řezu je patrné jen velmi slabé mramorování. Zadní část je oproti přední libovější a poskytuje velmi křehké a jemně vláknité maso. Obě varianty jsou běžně dostupné s kostí i bez ní.

Nejčastěji se vepřová pečeně využívá k přípravě přírodních řízků a grilovaných steaků – pro intenzivnější chuťový zážitek je vhodné ponechat u masa kost. Vykostěné plátky se mohou smažit v trojobalu, ale oproti krkovici nejsou tak šťavnaté. Maso vcelku lze péci nebo dusit v troubě, hodí se také k přípravě rolád. Při delší úpravě je třeba volit nižší teplotu, aby se nevysušilo.